Första sidan > Att göra > Andra aktiviteter
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
Resebeskrivning: Sottunga Skriv ut Skicka sidan

Denna resebeskrivning kan vara bra att ha då du planerar din semester i den åländska skärgården. Vandra, cykla eller paddla, njut och må bra. Den åländska skärgården väntar...

Den gröna ön mitt i farleden
Finlands minsta kommun Sottunga består av flera öar; huvudön Storsottunga (vanligen kallad Sottunga), Husö och Finnö har permanent bosättning. Sottunga är ett ö-samhälle i Ålands östra skärgård och med sina gränser liknar det en treuddig stjärna, med en udd ut i Skiftet, en upp i Delet och en ner i Kökars fjärden.

Sottunga fick sin fasta bosättning under samma tid som den övriga öståländska skärgården, dvs. någon gång under 1000-talet. Men spår efter ännu äldre tillfällig bosättning finns. Det är fråga om ringformiga stensättningar, 4-5 m i diameter, som troligen är lämningar efter övernattningsbostäder utnyttjade av jägare.

Trots sin litenhet har Sottunga allt som behövs i ett fungerande samhälle: skola, lekskola, daglig hälsovård, butik, postombud, bank, bibliotek, ”Internet-café”, egen församling, egen kyrka, kommunkansli, uthyrningsstugor. Sottunga är präglat av jordbruk och har en skiftande miljö. En blandning mellan klippor, skog, ängar och plöjda åkrar. Ungefär 175 hektar är odlad mark. Att jordbruket är stort på Sottunga bevisas av att ön har Nordens högsta ko antal sett till befolkningsmängden.

Det är lätt att ta sig till Sottunga. Från Ålands fastland går flera turer varje dag och du kan även åka till flera andra åländska skärgårdskommuner som Föglö, Kökar och Kumlinge. Ålandstrafiken gör det även möjligt att åka till det finska fastlandet från Sottunga.

Ålandstrafiken är mycket förmånlig, personbiljett eller cykel är avgiftsfri om du väljer att stanna minst en natt i den åländska skärgården. Läs mer om detta på och förbindelsetrafiken till Husö och Finnö på www.alandstrafiken.aland.fi

Kyrkan
Den finaste sevärdheten på Sottunga är utan tvekan den lilla träkyrkan vid södra stranden på gångavstånd från färj- och gästhamnen. Den är helgad åt Maria Magdalena och har funnits på sin nuvarande plats sedan 1661. Under Stora Ofreden brändes kyrkan och återuppbyggdes med början år 1728. Sedan dess har flera renoveringar skett, den senaste 1974.

Vandringsleder
Det finns tre vandringsleder med informationstavlor. Leden som börjar och slutar i färjhamnen är ca 2,5 km lång och tar dig på vandring genom Sottungas historia, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Skogsstigen vid Sottunga Stugby är 1,5 km lång och berättar om naturen och växtligheten.

Vandringsleden som utgår från grundskolan i centrum är 3 km lång och beskriver folket och livet i byn i gången och modern tid. På dina vandringar på ön får du också se kommunens vassreningsverk samt det första moderna vindkraftverket på Åland från år 1992. De två 90 m höga telemasterna i söder syns som ett landmärke vida omkring i skärgården.

Hembygdsgården
Den gamla skolan, som byggdes i början av 1900-talet övertogs 1990 av Sottunga Hembygdsförening. Den har grundligt renoverats av föreningens medlemmar och är nu i användning som museum och utställningslokal och kallas Hembygdsgården. Där kan du se en gammaldags skolsal med pulpeter och planscher samt lärarbostaden.

Det finns en utställning med dockor från hela världen och här säljs lokalt hantverk. Hembygdsgården är öppen sommartid och visar då utställningar rörande lokal historia.

Upplev Sottunga till fots, med cykel eller i kajak. Finlands minsta kommun, kanske EU:s minsta till och med? Sottunga är värt ett stopp under ö-luffen i den åländska skärgården. Ett samhälle i miniformat. Njut av lugnet och må riktigt bra.

Välkommen till Sottunga!

www.sottunga.aland.fi
www.alandstrafiken.aland.fi

Senast uppdaterad ( 0000-00-00 00:00:00 )