Första sidan > Åland
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
Åland


Åland ett självstyrt örike mitt i Östersjön

Ett stort land i liten förpackning. Det självstyrda och enspråkigt svenska öriket mellan Roslagen och Åbo skärgård är speciellt på många sätt. Dels för den unika skärgårdsnaturen men även för sin autonomi och historia. Åland blev själstyrt 1921 och har idag bl.a. egen flagga, frimärken, registerskyltar på bilarna och över 26 000 salta ålänningar. Åland har rätt att inom vissa områden stifta egna lagar. Ålands riksdag och regering väljs vart fjärde år och Åland har även en egen representant i det finska parlamentet. Idag bor det 26 200 personer på Åland av vilka 11 000 är bosatta i Ålands enda stad Mariehamn. Åland har alltid haft en stark position inom sjöfarten. Andra viktiga näringar på Åland är jordbruk, turism och småindustri.

Ålands skärgård består av 6500 öar och skär av olika storlek. De största är bebodda och nås med hjälp av den väl utbyggda Ålandstrafiken. Ålandstrafiken är dessutom avgiftsfri för cyklister och vandrare, bra att veta när du planerar din resa. Dessutom har Åland drygt 900 km allmän väg, så upptäcksfärderna kan bli många. Avstånden på Åland är korta och fasta Ålands storlek är ungefär 50 km x 50 km.

Förutom staden Mariehamn består Åland av 15 kommuner.

Idag är Åland en mycket tillgänglig region. Färjor från både Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn kör många dagliga turer mellan Åland och Sverige. Detsamma gäller från Åbo och Helsingfors. Även Ålandstrafiken har färjor som trafikerar till och från Åbo skärgård. Det är enkelt att åka till Åland, men svårare att lämna. Det beror naturligtvis på att Åland sätter sig så snabbt i besökarens hjärta. Vilken aktivitet du än väljer kommer du alltid känna närheten av havet. Välkommen att hälsa på hos alla salta ålänningar!

Läs mer om Åland
www.aland.fi
www.visitaland.com 
www.destinationaland.com

Ö-luffa gratis i den åländska skärgården

Börja din resa på Åland eller i Åbo skärgård. Utan bil eller motorcykel kostar det ingenting att åka skärgårdsfärja. Perfekt för dig som t.ex. vill cykla eller vandra. Tidtabellen hittar du på www.alandstrafiken.ax och mycket av boendet i den åländska skärgården hittar du här . Använd gärna vår interaktiva karta. På den kan du se färjlinjerna och vilka öar som trafikeras.

Senast uppdaterad ( 12.02.2010 )