Första sidan > Att göra > Cykla > Cykla genom skärgården mellan Helsingfors - Stockholm
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-cykling.gif Cykla genom skärgården mellan Helsingfors - Stockholm Skriv ut Skicka sidan

Helsingfors och Stockholm, två pulserande metropoler med en diger meny för alla smaker och intressen. Precis som talesättet säger är det resan som gör mödan värd. Under cyklingen i skärgården mellan dessa nordiska huvudstäder blir upplevelserna och upptäcktsfärderna många. Resan bjuder på en unik skärgårdsmiljö med mycket vattenkontakt, smala krokiga vägar, skärgårdsbyar, bybutiker, små skärgårdsfärjor, saltstänkta restauranger, charmiga ortsbor, kultur och historia. Kort sagt många minnen för livet. Du väljer själv hur länge du stannar men två veckor är lagom om du även vill unna dig några lata dagar.

Välj mellan hyrcykel eller egen cykel, båt eller flyg mellan Helsingfors-Stockholm. Välj hotell eller enklare boende i huvudstaden där du börjar ditt cykeläventyr. Kom ihåg att stanna till, dofta och smaka. Du kommer att röra dig på unika platser i genuint kulturlandskap, i skärgården mitt bland öar, skär där Skärgårdsleden erbjuder aktiviteter året om och där Skärgårdsledens företagare väntar på att få ta hand om dig.

Nedan följer beskrivning som ett exempel på hur resan mellan huvudstäderna Helsingfors- Stockholm kan te sig. Vägalternativen är precis som upplevelserna många, men det är du som bestämmer din rutt.

Helsingfors
Resan genom Skärgårdsleden kan starta från Finlands huvudstad Helsingfors. Kulturhuvudstaden, som med sina konstcentra- och affärscentra samt historia blir den perfekta inledningen men viceversa det kan också vara slutmålet på cykeläventyret. Närmare information om Helsingfors hittar du på adressen www.helsinki.fi .

Västra Nyland
Färden går västerut genom västra Nyland i ett unikt kulturlandskap med intressant kustland och skärgård. I västra Nyland finns historiskt intressanta resmål som området för Porkala Parentesen, Ingå kyrka, Fagervik bruk, Raseborgs slottsruiner, skärgårdsbyar, m.m. De idylliska kuststäderna Ekenäs och Hangö är väl värda ett besök. Ekenäs med Gamla stans vackra trähus, många cafeér, museér och konstgallerier är ett intressant etappmål. I sammanhanget kan nämnas att Helen Scherfbeck bodde många år i Ekenäs. I Hangö på Finlands sydspets finns charmiga trävillor, parker med konstverk och museér och mjuka sandstränder där det är lätt att kliva av cykeln för en skön simtur i Östersjön. Västra Nyland är kontrastrikt, vilket du märker då du cyklar mellan torp och herrgårdar där de många sevärdheterna ger dig alibi för att vila benen en stund. Från Hangö och Bromarv kan du under sommaren ta båten till Lammala i Västanfjärd på Kimitoön. Cykeln kan du ta med på båten men reservera plats per telefon för säkerhets skull. Mera information om cykelrutter i västra Nyland får du via en nyutgiven turistkarta över västra Nyland. Den kan du få från turistföretag eller turistinformationerna i de västnyländska kommunerna.

Åbo skärgård
Åbo skärgård är en naturlig förlängning av den västnyländska skärgården. Här binds de större öarna samman av färjor och förbindelsebåtar och det är fantastiskt att utforska den äkta skärgården med cykel. Cykelturen går genom genuina skärgårdsbyar där man lätt kommer i kontakt med ortsbor och där du har möjlighet att köpa nyrökt fisk med nypotatis och hembakat bröd. Upplev äkta finsk bastu med dopp i havet och en kall dryck, som balsam för en ltrött kropp. Från Kimitoön kan du ta dig med båt från Kasnäs till Pargas eller till Granvik och sedan fortsätta färden västerut via Korpo till Åland. Från Pargas eller Granvik kan turen gå via Åbo till Gustavs och via Osnäs till Åland. Här finns olika alternativ för dig att välja och kombinationsmöjligheterna är många. En bra informationskälla om cykling är Skärgårdens turistkarta som finns lättillgänglig på många ställen i Åbo skärgård. Närmare information hittar på sidorna www.saaristo.org och www.turkutouring.fi .

Åland
En ö som gjord för cykling med 6 500 öar där de största är förbundna med broar eller skärgårdsfärjor. Åland tillhör Finland men är ett självstyrt örike med egen flagga, frimärken och 25 000 glada ålänningar. Ålands historia är spännande där örikets centrala läge i Östersjön alltid spelat en viktig roll. Åland består av 16 kommuner vilka indelas i fasta Åland och åländska skärgården. På fasta Åland är vägnätet väl utbyggt och det är lätt att ta sig fram mellan byarna. På vissa platser är det även möjligt att åka någon av Ålands cykelfärjor som binder ihop cykelvägarna. Ålands enda stad, Mariehamn, är en sjöfartsstad med anor. Det märks speciellt när du cyklar genom de gamla villakvarteren med sina ståtliga kaptensvillor eller besöker det fyrmastade segelfartyget Pommern. Den åländska skärgården består av 6 kommuner vilka alla är enkla att uppleva genom ö-luffning. Åländska skärgården knyts ihop av färjor som trafikerar öarna och det bästa av allt, det är gratis om du reser utan bil! Väljer du att ö-luffa genom den finska skärgården till Åland gör du det ombord på Ålandstrafikens skärgårdsfärjor, www.alandstrafiken.aland.fi . Åker du direkt från Åbo till Åland reser du med någon av Östersjöns stora passagerarfartyg. Läs mer om Åland på www.visitaland.com . Nu är det dags att korsa Ålands Hav och åka vidare mot Roslagen och då väljer du mellan färjorna som trafikerar Eckerö-Grisslehamn eller Mariehamn-Kapellskär.

Roslagen
Beroende på vilken färja du väljer att lämna Åland med varierar ankomsthamnen. Grisslehamn ligger i norra Roslagen och härifrån kan du välja att cykla ännu mer norrut längs kusten till sommaridyllen Öregrund. Från Kapellskär som ligger i mellersta Roslagen tar du dig på ett par timmar till Norrtälje. Roslagens ”huvudstad” Norrtälje, en gång nedbränd av ryssar lockar idag med stadsvandring längs genuin bebyggelse och ett medeltida vägnät. Norrtälje är en av flera pärlor längs resan genom Roslagen.Välj mellan lite smalare och mindre trafikerade vägar och du anar snabbt varför kända svenska författare och konstnärer som Albert Engström, Carl Larsson, Astrid Lindgren och Evert Taube har hittat sin inspiration i Roslagen. Skärgårdsmiljön gör sig påmind med miljöer du endast kan uppleva här. Välj själv vart du styr cykeln och vilka samhällen du vill utforska lite närmare, Roslagens små pittoreska städer och specialiteter är värda flera dagar. Läs mer om Roslagen på www.roslagen.se Nu rullar vi snart in mot Nordens huvudstad Stockholm, av många ansedd som världens vackraste huvudstad, och resan närmar sig sitt slut.

Stockholm
Nordens Venedig. Huvudstadspuls men även utflyktsbåtar och lummiga parker. Samla intryck på en uteservering, besök Wasamuseét på Djurgården och Skansen som ligger endast ett stenkast därifrån. Stockholm kan även vara start och slutmål på ditt cykeläventyr inom Skärgårdsleden.

Senast uppdaterad ( 15.02.2008 )
 
 

Cyklingsbilder