Första sidan > Att göra > Vandra > Vandra på Örskär - en plats att bara älska
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-vandring.gif Vandra på Örskär - en plats att bara älska Skriv ut Skicka sidan

Som pricken över i:et ligger magiska Örskär alldeles ovanför uppländska Gräsö. Här är klipporna svagt rosaskimrande vilket minner om närheten till Åland. Som sista utpost mot Bottenhavet har ön alltid varit av betydelse för sjöfarten. Öns fyr ligger bara några tiotal meter från havet där skummet från vågorna ofta slår högt mot klipporna.

Ett antal stigar och vägar går kors och tvärs över ön. Gör en moturs vandring på klipporna runt ön tills du efter ett par timmars lugnt strövande når fyrplatsen.

Se till att traska upp spiralgången för en närmare titt på fyrens armatur likväl som på den enastående utsikten. Missa inte historien om kon som irrade sig upp och sedan inte kunde backa ner. Henne var man enligt sägnen tvungen att slakta uppe i toppen. Kanske är det sant?

Idag är ett litet vandrarhem inhyst i de gamla fyrvaktarbostäderna med Siw Ölund som föreståndare. Hennes sambo Per Mattsson är tillsynsman på ön och låter berätta att många ovanliga orkidéer likväl som ätlig groda (?) står att finna på ön. För den som så föredrar serverar Siw annat smått och gott i sitt fyrfik.

Till nordspetsen på Gräsö cyklar du, tar dig med egen bil eller med buss 854 från Öregrund. Turupplysning på +46-(0)18-14 14 14. Sommartid kör Per Mattsson (+46-(0)173-340 11) regelbundna turer den lilla sträckan mellan öarna. Vandrarhemmet bokas på +46-(0)173-340 21.

Senast uppdaterad ( 15.02.2008 )