Första sidan > Att göra > Vandra > Vandra på Arholma
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-vandring.gif Vandra på Arholma Skriv ut Skicka sidan

Många av skärgårdens större öar bjuder på fina vandringsmöjligheter och Arholma i mellersta Roslagen utgör inget undantag. Flera av öns stigarleder till vackra rastplatser med fri utsikt mot havet. Börja med ett besök i lanthandeln vid ångbåtsbryggan. Den runda vi föreslår tar några timmar så passa på att bunkra upp lite för lunch i det fria. Tag en titt på Arholmas alldeles speciella midsommarstång. Den för tankarna till ålänningarnas sätt att utform a sina stänger, men så är ju inte heller Åland långt borta.

Vandra vägen söderut genom Arholma by som bjuder på riktigt skärgårdsromantik. En gång i tiden låg på ön fem sommarpensionat. Roa dig med att gissa vilka av de idag privata husen som en gång i tiden lockade välbärgade stadsbor ut i skärgården. Bull-Augusts gård är ett exempel på en fin gammal roslagsgård. Idag är här året-runt-öppet vandrarhem som bokas i god tid. Knacka på och be snällt så får du nog en enkel karta över ön som gör dina vägval lättare. Följ stigen rakt österut över ängen och fortsätt tills du kommer till öns mysiga bastu. Gör en bokning för att senare under dagen kunna avsluta din vandring med vedeldad värme och dopp i böljan blå. Du befinner dig i Österhamn, en gång i tiden viktig skuthamn. Lägg märke till vraket. Vandra vägen norrut och följ strandkanten så gott det går. Vägen övergår snart till stig som här och var letar sig in något i terrängen, men som mestadels går alldeles vid vattnet.

På Arholmas norra spets hittar du fantastiska möjligheter att fika på rödskimrande klippor med utsikt över obruten horisont. Här får du lön för mödan. Sträck på dig så kanske du ser ända till Åland? Stärkt av din lunch passerar du Skvallerhamn med sina bodar och stigen leder dig så småningom till militärernas baracker. Sommaren 2007 kommer här ske en ordentlig förvanding till vandrarhem. Härifrån har du lättvandrad grusväg ner till ångbåtsbryggan.

Glöm inte bort bastun! Gör ett annat vägval denna gång. Vik av mot dansbanan där du kan stanna för en kopp k affe. Fortsätt ett stycke till och klättra upp till båken, Arholmas kända riktmärke. Byggd på 1700-talet och sedan dess viktig för sjöfarare av alla de slag. Passera kyrkan som en gång i tiden stått på Kungsholmen i Stockholm (?) och följ därefter vägen mot Österhamn och värmen som väntar. Har du ork kvar så hugg lite ved!

Till Arholma kommer du med Sjöbris och Sjögull från Strömkajen i Stockholm och det även att kliva på till exempel i Vaxholm och vid Östanå brygga. Resan tar runt fyra timmar enkel. Det går också bra att ta passbåt från Simpnäs brygga på Björkö dit du kommer med buss från Norrtälje/Stockholm.

Senast uppdaterad ( 15.02.2008 )