Första sidan > Att göra > Cykla > Cykla på Åland
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-cykling.gif Cykla på Åland Skriv ut Skicka sidan

Med cykel på Åland är allt inom räckhåll
Åland är perfekt för cykelsemester och lämnar ingen oberörd. Oavsett ålder är det en speciell plats att leva på, njuta av och älska. Åland är litet till ytan men fylld av upplevelser speciellt om du vill upptäcka dem från cykeln. Och nästan vart du än styr är havet nära. Vägnätet på Åland är väl utbyggt så hela den åländska landsbygden och skärgården är tillgänglig, dessutom är landskapet relativt flackt och avstånden korta. Lägg upp din cykelrutt efter ett speciellt tema eller plocka ut det bästa av kultur, sevärdheter, natur, god mat etc. På sommaren böljar ängarna och åkrarna. På hösten är havsvattnet fortfarande varmt och tempot lugnare medan våren bjuder på en symfoni av färger och dofter. Den som upplevt sommarens fröjder på Åland tänker kanske inte på att ön lever året om. Upptäck en ny sida av din favorit-ö en annan tid på året! För dig som inte vill ta med egen cykel kan hyra den på Åland istället. Vissa av skärgårdsledens företagare erbjuder även färdiga cykelpaket. Kombinera din cykelsemester med några dagars vandring eller en kajakutflykt. Skärgårdsledens alla företagare har mycket att erbjuda i en unik miljö. Dessutom är ålänningarna mycket hjälpsamma, stanna gärna upp och fråga efter tips och hjälp längs med resan. Nedan hittar du populära cykeltips. Ytterligare tips får du från www.visitaland.com eller från Ålands Turistinformation tel: +358 18 24000, e-post: Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Visste du... att Finlands minsta kommun är den åländska skärgårdskommunen Sottunga?

Mariehamn- Ålands enda stad
Ålands enda stad, Mariehamn, är en liten stad med mycket av vad en storstad kan erbjuda. Till Mariehamn kommer man med färja från både Åbo, Helsingfors, Tallin, Stockholm och Kapellskär. För dig som vill cykla i områdena kring Mariehamn är dagsalternativen många och speciellt vägen ut mot Järsö ett måste. Längs Järsövägen väntar en försmak av den åländska skärgården, bara några kilometers cykling från Mariehamn.

Visste du... att Mariehamn kallas för ”de tusen lindarnas stad”?

Den åländska landsbygden-en blandning av gammalt och nytt
På landsbygden är cykellederna utmärkta med grön-vita cykelskyltar och går i mån av möjlighet längs mindre trafikerade vägar. På vissa platser hjälper avgiftsbelagda cykelfärjor till att ta dig från en punkt till en annan. Cykelfärjorna går enligt turlista och det är bra att boka på förhand. Närmare information kring detta lämnar Ålands Turistinformation., +358 (0)18 24000. Till Eckerö på västra Åland kommer du med bilfärja från Grisslehamn. Till Lumparland på Östra Åland kommer du med bilfärja från Åbo, Stockholm eller med Ålandstrafiken från Galtby. Vårdö på norra Åland är ankomsthamn för trafiken från Brändö och Osnäs. Vilken hamn du än kommer till ligger Åland som ett smörgåsbord och väntar. Degersands havbad, Kastelholms Slott, Bomarsund, Geta bergen är exempel på några av guldkornen på den åländska landsbygden. För cykeltrötta ben finns det campingplatser, B&B, stugbyar, gästhem och hotell att välja mellan. Det är alltid bra att boka boendet i förväg.

Visste du... att Ålands landskapsblomma är Gullvivan?

Den åländska skärgården- hälsar dig välkommen
Åländsk skärgård, smaka på ordet... En arkipelag av 1000-tals öar med en natur som du inte hittar någon annanstans. Ålands skärgård är någonting unikt och som måste upplevas, Skärgårdstrafikens båtar hjälper dig med detta genom att knyta samman skärgården. Det fantastiska är att den är avgiftsfri för personer och cyklar. Det är bra att boka din resa i förväg och Ålandstrafiken hjälper dig med det.Tel: +358 (0)18- 25155, på www.alandstrafiken.aland.fi hittar du aktuella turlistor. Den åländska skärgården delas upp i den norra (Vårdö, Kumlinge och Brändö) och södra delen (Föglö, Sottunga och Kökar). Välj att ö-luffa på cykel mellan de åländska skärgårdskommunerna eller bli en del av bylivet under en vecka eller två. Skärgårdsleden ger dig menyn och du väljer.

Visste du... att du kan åka på sälsafari från bl.a Kökar?

Senast uppdaterad ( 15.02.2008 )
 
 

Cyklingsbilder