Första sidan > Att göra > Andra aktiviteter > Båtturer > Ta färjan till en skärgårdsö
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
Ta färjan till en skärgårdsö Skriv ut Skicka sidan

Skärgården är nära på Åland. Flera skärgårdskommuner kan upplevas under en dagstur med start i Mariehamn. Åland har sex skärgårdskommuner utan fast vägförbindelse – Vårdö, Föglö, Sottunga, Kökar, Kumlinge och Brändö. Samtliga ligger öster om huvudön. För den som vill göra ett ”turbobesök” i skärgården kan Vårdö rekommenderas. Vårdö är numera lätt att nå sedan ett längre färjpass ersatts av en bro och en vajerfärja, som går vid behov i stort sett dygnet runt. På Vårdö finns ett stycke kvar av den gamla postvägen och här växte författarinnan Sally Salminen upp. Vill man se mer ännu mer av skärgården kan man ta sig vidare norrut med vajerfärja till ön Simskäla med Norrhavet som granne.

Till Föglö
Föglö passar också utmärkt för en dagstur. Färjan går enligt tidtabell från Svinö i Lumparland – antalet turer varierar men under högsäsong behöver man sällan vänta länge. På Föglö är det fint att upptäcka byn Degerby till fots. Här står husen ovanligt tätt för en åländsk by och speciellt sevärd är gården Enigheten som är en gammal tings- och gästgivargård från 1700-talet.

I övrigt kan man cykla eller bila runt på Föglö som består av många större och mindre öar som förbinds med broar, bankar och även en färja. Naturvyerna är omväxlande. Det ligger ofta en skön havsvik bakom nästa krök så glöm inte picknick-korgen!

Rester av kloster
Kökar med cirka 300 invånare ligger i Ålands syöstra hörn och färjan går enligt turlista från Långnäs på fasta Åland. Turen till Kökar tar 2,5 timmar. Det går att ta sig fram och tillbaka på en dag och som längst får man drygt sju timmar för en upptäcktsfärd runt kommunen. Men det finns möjligheter att övernatta både i stugor och i tält så stanna gärna minst en natt!

På Kökar finns vacker utskärsnatur men även historiska spår från medeltiden. På 1400-talet fanns här ett franciskanerkloster som drogs in under Gustav Vasas tid. Fler husgrunder har grävts fram och fynden kan ses i en byggnad intill kyrkan.

Även bilar
Färjorna som trafikerar i den åländska skärgården är av olika storlek men samtliga tar bilar. Öppna färjor – så kallade vajerfärjor – går på korta rutter som sällan tar längre än en kvart. De går vid behov och har inga speciella utrymmen för passagerare. De färjor, som däremot går till exempelvis Kökar och Brändö, har varma sittsalonger och även servering ombord.

Vänd dig till byrån Ålandstrafiken, tel + 358 18 25155, för mer information om tidtabeller eller titta på internet! www.alandstrafiken.aland.fi .

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 15.02.2008 )