Första sidan > Att göra > Cykla > Högklassiga sevärdheter i skärgården
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-cykling.gif Högklassiga sevärdheter i skärgården Skriv ut Skicka sidan

Ålands småskalighet gör det enkelt att uppleva två av de förnämsta sevärdheterna i skärgården på bara en dag. Vårt ruttförslag inkluderar minst tre härliga båtturer på ett glittrande skärgårdshav och en lagom cykeltur på ca 20 kilometer.

Enklinge
Vi börjar exkursionen i Hummelvik, Vårdö på skärgårdsfärjan Alfågeln som tar oss till Enklinge. Till Vårdö kan du ta dig dagen innan med cykel och stanna över en natt, alternativt göra som vi och ta med cyklarna på bilen på morgonen.

Resan i innerskärgården tar 55 minuter och vi väljer att sitta ute och njuta av vinden som svalkar i det varma sommarvädret. Det är bara vi med cyklarna och två bilar som kör av på Enklinge. När de passerat är det tyst, vi hör bara syrsorna som spelar och fåglar som sjunger. Museigården Hermas Enklinge hör till kommunen Kumlinge och här finns ca 90 bofasta, en butik, en simstrand med släta klipphällar och en sevärdhet av hög klass; Hermas. Efter några kilometer längs smala men jämna vägar kommer vi fram till vårt första mål, Museigården Hermas. Vi får en privat guidning och möjlighet att gå in i alla husen och de små bodarna och se redskap och föremål som använts för hundra år sedan. Det var en fascinerande upplevelse att få förflytta sig 150 år tillbaka i tiden!

Kumlinge
Med den lilla bilfärjan M/S Frida tar vi oss till huvudön Kumlinge. Båtfärden tar 15 minuter. Här finns ingen sittsalong utan vi står på däck och njuter av vågskvalpet, vindarna och segelbåtarna som glider förbi. På ön Kumlinge bor ca 240 människor året runt. Här finns också möjligheter till övernattning, matserveringar och en butik. En intressant möjlighet är att ta M/S Frida (förbokas) till grannön Bärö och där äta lunch eller middag på Restaurang Glada Laxen, inhyst i den f.d. Sjöbevakningsstationen. Övernattningsmöjligheter finns också.

Kumlinge kyrka
Den största sevärdheten på Kumlinge är sockenkyrkan, som härstammar från 1400 talet. När vi cyklat några kilometer i stekande sol känns det skönt att gå in i den svala kyrkan. Väggarna och taket är invändigt täckta av muralmålningar som saknar motstycke i Skandinavien. I kyrkan finns också ett Mariaskåp från 1250 talet, en madonnaskulptur i trä från 1440, och ett krucifix från slutet av 1300 talet. En helt otrolig kyrka på en liten ö i Ålands skärgård. Dessa två sevärdheter passar en kort dagsutflykt på cykel och man kan ta färjan hem vid fyra-tiden. Vill man stanna och simma på någon badstrand eller bara cykla runt på ön och njuta av naturen går det även en senare färja vid tio-tiden. På Kumlinge finns också Sjölunds Gårdsmuseum bara en kort sträcka från färjfästet. För övrigt är fiskeutfärder från Kumlinge också ett möjligt nöje.

Seglinge
Unik natur och ett trivsamt lugn sammanfogat till en ö. Seglinge tillhör Kumlinge och förbinds med huvud-ön via en vajerfärja som går dygnet runt. Ibland kan du resa både långt och länge utan att uppleva eller må bra. Ibland kan resan vara både kort och nästan gratis men upplevelserna desto större. Seglinge är en sådan plats, en ö att tycka om så fort färjklaffen går ner. En plats för vandrare, kanotister, cyklister, fågelskådare, fiskare, båtmänniskor, stressade och livsnjutare. Hösten med ett mörkaste mörker och samhörighet på älgjakt, vintern med högt vatten, stormar, blänkande skridskoisar och snöklädda berg och våren med ett välkommet ljus och ännu kvarlevande sjäfågeljakt. Att beskriva Seglinge med ord är svårt, enklare att istället ta färjan ut och uppleva allt i nuet. På Seglinge finns trots att det bor ca 25 personer året runt även en butik!

Turlistor och färjrutter hittar du på www.alandstrafiken.aland.fi .

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 15.02.2008 )
 
 

Cyklingsbilder