Första sidan > Att göra > Cykla > Brändö-säregen natur som gjord för cykling
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-cykling.gif Brändö-säregen natur som gjord för cykling Skriv ut Skicka sidan

Med sina tre butiker och få sevärdheter är det i första hand för den underbara skärgårdsnaturen man besöker Brändö. Med cykel kommer man riktigt nära och hela resan blir en helhetsupplevelse. Och det måste vara få ställen där man kan uppleva den absoluta tystnaden så som man kan på Brändö. Resan ut till Ålands yttersta skärgård börjar från Hummelvik i Vårdö och tar lite drygt två timmar med flera stopp vid andra öar. Som passagerare med cykel reser man gratis.

Passa på och njut av havet ute på däck.

Som gjord för att utforskas med cykel
Brändö är en kommun med 1200 öar och skär längst österut i den Åländska skärgården, bara 30 minuters färjeresa från Finland. Flera av de största öarna, som utgör kommunen, förbinds med broar och vägbankar och vattnet är alltid nära Total är det ca 25 km från södra delen till norra delen och man kan göra avstickare på mindre vägar. Den här kommunen är som gjord för att utforskas med cykel! När man färdas på Brändö slås man av den totala avsaknaden av stress och störande ljud. Man kan slå sig ned på en bergknalle en vacker kväll utan att en enda gång höra något annat än fåglarna och vinden. Faktum är att det gjorde vi vid ett picknick bord längs huvudvägen och stördes inte en enda gång av en bil eller båt.

Natur, hav och sol
Vid vårt besök verkar det som om naturen har exploderat av färger! Längs vägarna växer mängder av ängsblommor i starka färger. Vattnet är mycket klart och blått och lämpligt för fiske. En allmän badstrand finns i en underbar vik med både klippor och vit sand, men det är inte svårt att hitta en alldeles egen vik att bada i. Säsongen sträcker sig in på hösten. Kommunen är till karaktären ett kulturlandskap där byarna ligger samlade med ängar och åkrar runt omkring. Kännspaka är de många stengärdesgårdarna byggda av grå granit på bergen för att hålla inne fåren och annan kreatur. På Brändö finns också Finlands enda besättning av mjölkfår.

Det finns gott om övernattningsstugor och annat logi på Brändö men det gäller som alltid att vara ute i god tid. Hotell och restaurang Gullvivan ligger på sin egen ö bredvid huvudvägen, med egen gästhamn och bad.

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 06.02.2008 )
 
 

Cyklingsbilder