Första sidan > Att göra > Andra aktiviteter > Övriga aktiviteter > Upplevelserna är många i vår vackra skärgård
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
Upplevelserna är många i vår vackra skärgård Skriv ut Skicka sidan

En tur längs skärgårdsvägen är ett utmärkt sätt att besöka Åland om du reser med cykel eller motorcykel. Till upplevelserna under ö-luffen hör närheten till havet och den vackra naturen, genuin skärgårdskultur och många nya bekantskaper bland den trevliga lokalbefolkningen.

I skärgården finns massor att upptäcka. Du kan njuta av fiske och friluftsliv, besöka museer, kyrkor och andra sevärdheter samt äta god mat med smak av skärgård på de fina restaurangerna. Kvällen och natten tillbringar du i en mysig stuga, på ett hemtrevligt gästhem eller på någon av de vackert belägna campingplatserna. Bland öarna finns många förmånliga boendealternativ att välja mellan.

En resa med skärgårdsvägen
Skärgårdsvägen är en färjförbindelse mellan Åland och Finland som fungerar som ett småskaligt alternativ till de stora passagerarfärjorna. En resa med skärgårdsfärjorna låter dig uppleva alla Ålands skärgårdskommuner och deras unika natur, sevärdheter och aktiviteter.

Skärgårdsvägens tre huvudlinjer, Norra, Södra och Tvärgående linjen, trafikerar från Hummelvik i Vårdö och Långnäs i Lumparland till Osnäs och Galtby på Finlands fastland.

Ett tips för en lyckad utfärd – planera den på förhand och anpassa programmet efter färjornas ankomst- och avgångstider. Boka även din övernattning på förhand. Cyklister och passagerare åker gratis på skärgårdsfärjorna men en avgift tillkommer för motordrivna fordon. Bilplatser bör förhandsbokas i god tid.

Norra linjen
En resa med Norra linjen tar dig genom kommunerna Vårdö, Kumlinge och Brändö och deras tillhörande öar samtidigt som den låter dig göra en resa i den gamla postvägens fotspår.

Startpunkten är lummiga Vårdö med sina gamla kaptensgårdar och Anni Blomqvists författarhem på Simskäla. Härifrån reser du vidare till någon av Kumlinges fyra huvudöar, där du kan uppleva skärgårdshistoria på museigården Hermas. Missa inte heller den goda maten på restaurang Glada Laxen i den gamla sjöbevakningsstationen på ön Bärö.

Från Kumlinge för skärgårdsfärjorna dig vidare till Brändö, där du kan åka på sälsafari, besöka Skärgårdsmuseet eller glida fram längs broar och bankar i Brändös vackra natur.

Södra linjen
Även Ålands södra skärgård är väl värd ett besök. Här åker du med Södra linjen, som tar dig med på en resa genom skärgårdskommunerna Föglö, Sottunga och Kökar.

Efter starten i Långnäs är Föglö, med sin omväxlande natur, första anhalt. För den som väljer att stiga iland vid färjfästet i Överö väntar bland annat natursköna vandringsleder, Karins ridskola och hantverksaktiviteter vid Sundbloms Handelsträdgård. Färden genom Föglö tar dig slutligen till den pittoreska byn Degerby. Här kan du besöka tings- och gästgivargården Enigheten, Föglömuseet eller fiskrestaurangen Seagram med simhall. Från Degerby för Föglölinjen dig tillbaka till fasta Åland.

Om du däremot väljer att fortsätta resan vidare längs Södra linjen står Finlands minsta kommun Sottunga näst på tur, med sin vackra träkyrka på gångavstånd från hamnen. Sottunga bjuder även på vackra vandringsleder. Med båt kan du besöka hällristningarna och malmgruvorna på Södö samt den gamla fyr och lotsstugan på Sälsö. Boka Per-Erik Nordbergs taxibåt på tel. +358 (0)18 55211 eller +358 400 823647.

Från Sottunga tar Södra linjen dig slutligen till intressanta Kökar, Ålands och Finlands sydligaste kommun, som med sina mäktiga klippor och vilda natur är väl värt ett besök. På Kökar rekommenderas ett besök på Hembygdsmuseet, Fransiskuskapellet med den intilliggande kyrkan samt en båttur till friherre Åkerhjelms trädgårdar på Källskär. Efter det digra programmet kan du unna dig en läcker middag och vila på Brudhäll Hotell och Restaurang eller i Havspaviljongens fräscha stugor.

Den Tvärgående linjen ger dig slutligen möjlighet att byta resrutt, linjen fungerar nämligen som en länk mellan den norra och den södra delen av skärgården. Aktuella tidtabeller hittar du på www.alandstrafiken.aland.fi .

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 06.02.2008 )