Första sidan > Att göra > Paddla > Många möjligheter på kanotisternas Åland
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-paddling.gif Många möjligheter på kanotisternas Åland Skriv ut Skicka sidan

Allt fler upptäcker kanot-Åland. Alternativen är många – havspaddling, lugna vikar eller ö-kryssning – och hjälpen är nära om du tröttnar eller överraskas av dåligt väder! En av Ålands största kajakuthyrare är Peter Nilsson på Nimix, www.nimix.aland.fi, och han är givetvis glad över det växande intresset för paddling. För åtta år sedan hade han tolv kajaker till uthyrning – nu har han över 80! Om du skall hyra kajak och vill vara på den säkra sidan är det därför skäl att boka på förhand. Peter Nilsson har också märkt en tidsförskjutning – allt fler kommer i augusti mot juni-juli tidigare år.

Hela Åland är som gjort för paddling och det är svårt att ge förslag på de bästa paddelrutterna. Väder och vind liksom tycke och smak avgör. Den som vill paddla till havs väljer kanske västra eller norra Åland, den som vill paddla i ett ö-myller kan söka sig till Föglö i Ålands sydöstra hörn. I Finström och Hammarland finns lugna vikar för dem som föredrar det.

  • Avstånden på Åland är korta. Om man paddlar på norra Åland och drabbas av hårt väder kan man snabbt ta sig till lugnare vatten, säger Nilsson.

Ordnar transporter
Den som hyr kajak av honom har en stor fördel. Han kör paddlare och utrustning till önskad startplats och hämtar där man avslutat rutten – förutsatt att det finns bilväg dit. Det betyder med andra ord att man inte behöver starta och sluta på samma plats vilket öppnar nya möjligheter. Man kan exempelvis paddla från Mariehamn till någon av skärgårdskommunerna – Kökar, Föglö, Kumlinge – och sedan ta skärgårdsfärjan tillbaka till fasta Åland. Kajaken kan lätt bäras ombord på färjan och om man ringer i god tid står Nilsson och väntar på kajen!

Specialkarta
En specialkarta för paddlare har tagits fram och säljs på Ålands Turistinformation. Den består av sju vattentåliga kartblad över hela Åland och på dem är bland annat stugbyar, campingplatser, butiker och matserveringar utmärkta. Allmänna råd finns också med:

  • Kom ihåg att dra upp kanoten ordentligt om du befinner dig nära farleder som trafikeras av större fartyg, lyder ett av dem.

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 06.02.2008 )