Första sidan > Att göra > Vandra > Vandra i åländska kulturlandskap
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-vandring.gif Vandra i åländska kulturlandskap Skriv ut Skicka sidan

Vandringsleder är ett fint sätt att upptäcka Ålands natur på egen hand. Det finns närmare 30 olika vandringsleder runtom Åland, alla med varierande naturslag, längd och svårighetsgrad. Två, som förutom naturupplevelser även bjuder på en trevlig lektion i kulturhistoria, är Medeltidsstigen i Geta och Kulturnaturstigen i Prästö, Sund.

När man vandrar är det viktigt med bekväma och stabila vandringsskor eller stövlar - stigen är ställvis ojämn och berget kan vara halt. Klä Dig lämpligt efter vädret - det kan blåsa kallt, speciellt på våren och hösten! Följ stigen hela tiden så hjälper du till att spara naturen. Ta med en vattenflaska och liten picknick i ryggsäck så kan du ta det lugnt och pausa när du känner för det. Många vandringsleder har picknick bord och bänkar på vackra ställen. Under våren och sommaren är kvällarna och nätterna ljusa så man behöver inte vara rädd för att man inte hinner fram innan mörkret faller.

På Ålands Turistinformation kan du få detaljerade upplysningar och material över vandringslederna. Gå även in på Skärgårdsledens karta och se var alla åländska vandringsleder och naturstigar finns.

Medeltidsstigen i Geta
Medeltidsstigen i Geta är medelsvår och bara 2,5 km lång. Längs stigen berättar charmiga skyltar om århundraden bland vikingagravarna och naturen. Man får lära känna drängen Per, veta hur man gjorde saker förr, och hur kyrkan kom att placeras där den nu ligger. Stigen är väl utmärkt men inte alltid så lätt. Starten sker precis öster om Geta kyrka.

Kulturnaturstigen i Prästö
Längs Kulturnaturstigen i Prästö, Sund finns mycket att se och uppleva. Prästö är en ö precis bredvid Bomarsund och här finns mycket kultur och historia från Bomarsundstiden. På ön finns flera vackra gamla begravningsplatser och stigen går tätt förbi dem. Du passerar gravmonument, utsiktstorn, vikar och charmiga byar längs den 5,5 kilometer långa lätta vandringen.

Man kan starta vid flera olika ställen eftersom stigen går i cirkel, men starten vid praktfulla Östra begravningsplatsen rekommenderas. Det här är en vandringsled som man inte tröttnar på och som kan avnjutas under de flesta årstider.

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 06.02.2008 )