Första sidan > Att göra > Vandra > Vandra längs Mariehamns stränder
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
sym-vandring.gif Vandra längs Mariehamns stränder Skriv ut Skicka sidan

Under flera år har Mariehamns stad arbetat på ett projekt som ska göra det möjligt att promenera på trevliga gångstigar runt hela Mariehamn. Sammanlagt blir det en promenad på ca 14 kilometer. Ännu saknas vissa delar men t.ex. längs Mariehamns östra stränder är gångstigarna redan nu heltäckande. Promenadvägarna är omtyckta både bland unga och äldre, hundägare och motionärer. Gångstigen längs den västra delen är dock inte lämplig för småbarn eller barnvagnar.

Östra stranden
Vill du gå hela vägen kan du börja vid badstranden Nabben vid Lemlandsvägen i norra Mariehamn. Gångstigen går genom ett naturskönt område med lövskog, fyllt av vårblommor på våren och i vacker höstskrud på hösten. Du har möjlighet att göra ett besök i Sjökvarteret, hemmahamn för skonaren Linden och galeasen Albanus. Titta in och se hur man bygger träbåtar. Stigen fortsätter längs Östra hamnens småbåtsmarina och ner mot Lilla Holmen, som är en liten park med fågeldamm och smådjur. Här kan man välja att gå över den lilla ön eller direkt genom Tullarns äng som är en fridfull gammal löväng. I parken kan man slå sig ner vid ett av picknick borden och äta medhavd matsäck.

Vandringen fortsätter genom trevliga nybyggda villaområden i Östernäs, hela tiden med havsviken Slemmern i sikte på vänstra sidan. När du kommit så långt som Lillängen och Ytternäs börjar miljön bli lantligare och det är dags att ta sig över till andra sidan staden. En markerad gångstig är under planering, men redan nu är det lätt att ta sig över till andra sidan för att fortsätta längs gångstigen där.

Havsutsikt
På den västra sidan startar man lämpligen promenaden vid pensionat Solhem (skyltat från huvudvägen) och promenerar norrut i skärgårdsmiljö. Här är omgivningarna helt annorlunda med branta berg, klipphällar och typiska skärgårdsväxter. Du kommer att promenera förbi en liten fiskehamn och vidare upp längs berget, där stigen förbättrats med trappor.

Längs hela den västra delen av gångstigen finns det stora möjligheter att få se när de stora passagerarfärjorna kommer förbi på nära håll. Stigen slutar vid färjehamnen, men då är det istället möjligt att promenera längs hamnpromenaden förbi fyrmastaren Pommern och vidare upp mot Klinten för att åter ta sig tvärs över staden tillbaks till utgångspunkten. Alternativt tar du dig in till centrum genom att promenera i Lindallén.

Källa
www.visitaland.com

Senast uppdaterad ( 06.02.2008 )