Första sidan > Att göra > Andra aktiviteter
Valt område:

Paket
Tips
Företag
Bo
Äta
Resa
Övrig service
Resebeskrivning: Vårdö Skriv ut Skicka sidan

Denna resebeskrivning kan vara bra att ha då du planerar din semester i den åländska skärgården. Vandra, cykla eller paddla, njut och må bra. Den åländska skärgården väntar...

Den förtrollade ön
Vårdö var ända in på 1900-talet en betydande sjöfartssocken. Sally Salminen skildrar i romanen "Katrina" livet under bondeseglationen. Anni Blomqvist som bodde på Simskäla berättar i sina Maja-romaner om livet ute på Stormskär. Ända in på 1900-talet var Vårdö en betydande sjöfartssocken. Allmogeseglationen lade grunden till en rikedom som i dag syns i flera stora ljusa kaptensgårdar i bl.a. Vargata by där kommunens kommersiella centrum finns. I Vargata slingrar sig den gamla vägen vackert förbi de vackra skeppargårdarna och Sally Salminens födelsehem. Ett måste för Vårdöbesökaren är kyrkan, den äldsta delen av Vårdö gråstenskyrka är från 1400-talet. Tornet med sina originella tornhuvuden uppfördes år 1805. Altartavlan i kyrkan är målad av hovmålaren R W Ekman år 1852.

Vårdö är den skärgårdskommun som ligger närmast fasta Åland. En kabelfärja trafikerar dygnet runt mellan Prästö i Sunds kommun och Töftö i Vårdö kommun. Töftö är sedan år 1980 sammanbunden med huvudön med en 312 meter lång bro som är Ålands längsta bro. Från Hummelvik trafikerar landskapsfärjan Alfågeln tre gånger om dagen via Kumlinge till Brändö med vidare anslutning till Gustavs och Åbo.

I södra Vårdö kör en lokalfärja från Ängösund i Lumparland till Ängö och Bussö. Vårdö har en vidsträckt skärgård med omväxlande natur, från lummiga lövängar på huvudön till karga utskärskobbar i Norrhavet. De viktigaste näringarna idag är jordbruk och service. Flera stora växthus finns i Vårdö. I ett odlas bl.a. julcypresser. Ålands största äppelodlingar finns i Vargata och på Ängö. I kommunen finns flera stugbyar. Vid natursköna Sandösunds Camping finns förutom simstrand också övernattningsstugor, kanotuthyrning och matservering. I den gamla folkskolan på Simskäla öppnades sommaren 2000 ett café. Sommaren 2000 ínvigde Björn Borg Vårdös nya tennisbana.

Längst i norr har vi Väderskär - känt som Stormskär i Anni Blomqvists romaner om Maja. Anni Blomqvist var bosatt på Simskäla. Simskäla nås med en kabelfärja som trafikerar från norra Sandö.

Den stora allmänna postvägen mellan Stockholm och Åbo gick tvärs över Vårdö från Båthusviken vid Vargata brygga till Hullvik i Vårdö by. Postrotefärderna pågick under åren 1638-1910, då vårdöborna var tvungna att föra post och resande mellan Bomarsund eller Delvik i väster och Kumlinge i öster.

Under Stora ofreden (1714-1721) stod Vårdö i centrum för stormakternas spel då fredsförhandlingar mellan Sverige och Ryssland fördes i Lövö by 1718-1719. Lyriska kongressdeltagare beskrev ön som "den förtrollade ön" där fest och fredsförhandlingar varvades. Freden slöts senare i Nystad 1721. Fredkongressen har återupplivats i en kulturdag som firas i slutet av sommaren.

Antal personer
ca 400

Kommunikationer
Med bil från Mariehamn ca 45 min
Med buss från Mariehamn ca 1 timme
Med cykel från Mariehamn ca 3 timmar

Hummelvik (Vårdö) - Enklinge-Kumlinge-Brändö för vidare transport till finska fastlandet 3ggr dagligen. Avgiftsfritt för cyklister och vandrare! Restid Hummelvik-Brändö ca 3 timmar.

Sevärdheter
Vandringsled i Horsholm ca 8 km, start vid Töftö färjfäste. Vandringsstig i Lövö ca 4 km, start vid Sandösunds Camping eller Seffers Hembygdsgård i Lövö.

Väderskär
Vägmiljöerna
Postrotevägen
Vårdö Kyrka

Allmänt
I Vårdö kan du känna historiens vingslag i äkta skärgårdsmiljö. Att besöka Vårdö är såväl enkelt som förmånligt. Kommunikationerna är goda och upplevelserna många. Njut av några dagar till fots, på cykel eller i kajak.

Vi ses på Vårdö!

www.vardo.aland.fi
www.alandstrafiken.ax

Senast uppdaterad ( 0000-00-00 00:00:00 )